• De grootste bedrijfsmakelaar op Funda in Business
  • Gemiddelde beoordeling: 8,8
  • Altijd een vast laag tarief

Winkelruimte verhuren voor bijvoorbeeld 3 jaar of 4 jaar, kan dat?

februari 1, 2020 Jochem Kwinten

Winkelruimte verhuren voor bijvoorbeeld 3 jaar of 4 jaar, kan dat?

U heeft een huurder gevonden voor uw winkelpand of horecazaak, maar hoe zit het precies met de huurperioden? Zoals u waarschijnlijk weet bestaan er in Nederland twee verschillende huurregimes met verschillende regelgeving. In dit artikel hebben wij de verschillen uitgelegd en kunt u snel lezen onder welk regime uw pand valt.

Wanneer uw pand valt onder de categorie middenstandsbedrijfsruimte dient u rekening te houden met de zogenaamde artikel 7:290 BW wetgeving. In dit huurregime geniet de huurder aanzienlijk meer huurbescherming. Reden hiervoor is dat de huurder zijn investeringen terug moet kunnen verdienen.

Welke huurperiode zijn er mogelijk voor 7:290 BW bedrijfsruimte?

In de basis wordt er bij de verhuur van winkelpanden en horecazaken uitgegaan van een 5 jaar + 5 jaar huurperiode. Hierin kan afgeweken worden naar bijvoorbeeld een 7 jaar +  3 jaartermijn of 4 jaar + 6 jaartermijn. De twee perioden dienen echter altijd samen uit te komen op 10 jaar.

Mede door de economische crisis is het sinds een aantal jaren ook mogelijk om kortere huurperioden af te spreken tot maximaal twee jaar. Meer informatie over het aangaan van huurovereenkomsten korter dan 2 jaar voor middenstandsbedrijfsruimten vindt u in dit artikel.

Kunt u een winkel of horecazaak verhuren voor 3 jaar of 4 jaar?

Het kan echter voorkomen dat u om wat voor reden dan ook samen met uw huurder besluit om een huurovereenkomst van 3 jaar of 4 jaar aan te gaan. In dat geval dient u altijd rekening te houden met de tweede termijn. Deze dient namelijk altijd uit te moeten komen op een tienjarige huurperiode, tenzij de huurder het graag anders wil!

Afwijken in het voordeel van de huurder

Het huurregime van middenstandsbedrijfsruimte 7:290 BW heeft namelijk een semi dwingend karakter. Dit houdt in dat u niet mag afwijken ten nadele van de huurder. In principe kunt u dus uw pand verhuren voor bijvoorbeeld 3 jaar met een verlenging van telkens 3 jaar zolang uw huurder hier geen bezwaren tegen heeft. Verandert de huurder om wat voor reden dan ook van gedachten dan zullen de gemaakte afspraken automatisch terugvallen in de wettelijke termijnen.

Vraag toestemming aan de kantonrechter

Door dit semi dwingende karakter is het aan te raden om eerst toestemming aan de kantonrechter te vragen als u toch graag wilt afwijken van de wettelijke huurtermijnen. Wanner de kantonrechter namelijk toestemming heeft gegeven over de afwijkende huurperioden dan eindigt de overeenkomst op de afgesproken datum. Ook als de huurder van gedachte verandert.

 

Alle artikelen uit de huurovereenkomst uitgelegd in een gratis handboek!

Alle artikelen uit de huurovereenkomst duidelijk uitgelegd met voorbeelden. Download hier direct het gratis handboek en sta nooit met uw mond vol tanden tijdens onderhandelingen.


 

Over de Online Bedrijfsmakelaar

Op zoek naar een NVM-Bedrijfsmakelaar die het net even anders doet? Mooi. Zoek dan niet verder. Wij zijn er voor jou.

Kies je voor de Online Bedrijfsmakelaar, dan kies je voor vlotte jongens met verstand van zaken. Wij zetten de traditionele bedrijfsmakelaardij op zijn kop. Een bedrijfspand verhuren of verkopen hoeft jou namelijk geen kopzorgen te bezorgen of duizenden euro’s te kosten. Wij werken met eerlijke tarieven, communiceren snel en duidelijk, en jij staat in contact met een vast team. Transparant, ervaren en professioneel. Maar dan wel met beide benen op de grond.

In het kort:

Jij verzorgt de bezichtigingen en kiest jouw huurder of koper. Wij regelen de rest.
Persoonlijke begeleiding door een ervaren NVM-bedrijfsmakelaar.
Plaatsing op alle grote aanbodsites, waaronder Funda in Business.
Jouw pand onder de aandacht van jouw volledige doelgroep.
Alles tot in de punten verzorgd: van overeenkomst tot afhandeling.
Inmiddels al duizenden ondernemers geholpen bij de verhuur en verkoop.
En dat allemaal tegen een vast, eerlijk tarief.

> Ontdek hier onze unieke werkwijze

Jochem Kwinten

Na zijn inschrijvingen bij de NVM, NRVT en Vastgoedcert heeft Jochem zich gespecialiseerd in de Marketingwereld waardoor hij precies weet wat uw bedrijfspand nodig heeft.