Wie is er verantwoordelijk voor de schade aan mijn bedrijfspand?

december 19, 2019 Jochem Kwinten

Wie is er verantwoordelijk voor de schade aan mijn bedrijfspand?

Het wil nog wel eens voorkomen dat een huurder een bedrijfspand net wat minder netjes achterlaat dan u als verhuurder graag had gezien. We hebben het in dit geval niet om wat proppen papier op de grond, maar echte schade aan bijvoorbeeld muren of vloeren. Schade die niet zo één, twee, drie verholpen is, en waar daarnaast ook nog een prijskaartje aanhangt om op te lossen. Wie draait er in zo’n situatie voor de kosten op? Gaat de rekening naar de huurder, of mag u zelf betalen? In dit blog leggen wij uit hoe het zit én wat er gebeurt wanneer een proces-verbaal bij aanvang van een huurovereenkomst wordt vergeten.

Wat zegt de wet?

Volgens de algemene bepalingen die van toepassing zijn op de huurovereenkomst van bedrijfsruimte is een huurder altijd verantwoordelijk voor de schade die hij of zij zelf veroorzaakt, tenzij de huurder kan bewijzen dat deze schade er al was of door de verhuurder is toegebracht.

Vaak komt eventuele schade pas aan het licht bij de eindoplevering. Is er dan bij het aangaan van een huurovereenkomst geen proces-verbaal van oplevering opgesteld? Dan wordt het lastig om te bewijzen wie er verantwoordelijk is voor de schade. De huurder trekt dan meestal aan het kortste eind. Om dit te voorkomen stelt de Online Bedrijfsmakelaar altijd een proces-verbaal op.

Een proces-verbaal van oplevering, wat is dat?

Een proces-verbaal van oplevering is een document waarmee bij aanvang van de huurovereenkomst de staat van het pand wordt vastgelegd. Door precies aan te geven waar eventuele gebreken zich bevinden worden latere discussies over gebreken en het onderhoud hiervan voorkomen. Voor de volledigheid wordt dit document vaak voorzien van foto’s en wordt er ook direct vastgelegd wat wel en niet tot het gehuurde behoort. Zo weet zowel huurder als verhuurder waar hij of zij aan het einde van de huurperiode aan toe zijn.

Proces-verbaal vergeten?

In de praktijk wordt een proces-verbaal van oplevering wel eens vergeten. Er kan dan discussie ontstaan over hoe de bedrijfsruimte opgeleverd moet worden. In dit geval kunt u altijd terugvallen op bovenstaand artikel uit de algemene bepalingen. Zijn er aan het einde van de rit gebreken en geeft de huurder aan dat dit bij oplevering al het geval was? Dan zit de huurder in een lastig pakket: deze moet namelijk bewijs hiervan leveren.

Geen of onvoldoende bewijs? Dan zal de huurder de gemaakte kosten om de schade te herstellen moeten vergoeden. Als verhuurder zult u hem of haar dan in gebreke moeten stellen.

Uw bedrijfspand verhuren?

Zoals u leest komt er nogal wat kijken bij het (ver)huren van een bedrijfspand. Neem daarom altijd een bedrijfsmakelaar in de hand. Deze heeft vaak jarenlange ervaring en weet precies waar hij op moet letten, zoals een proces-verbaal bij oplevering bijvoorbeeld. Een keertje kennismaken? Wij staan voor u klaar. De koffie ook.

 

Alle artikelen uit de huurovereenkomst uitgelegd in een gratis handboek!

Alle artikelen uit de huurovereenkomst duidelijk uitgelegd met voorbeelden. Download hier direct het gratis handboek en sta nooit met uw mond vol tanden tijdens onderhandelingen!


 

Over de Online Bedrijfsmakelaar

Op zoek naar een NVM – Bedrijfsmakelaar die het net even iets anders aanpakt en zonder torenhoge courtages werkt? Dan is de Online Bedrijfsmakelaar de beste partij voor u.

Wij vinden namelijk dat de traditionele werkwijze van bedrijfsmakelaars en hun verdienmodel met courtages nodig aan verandering toe is. Daarom hebben wij aantal jaar geleden een modern alternatief op de traditionele bedrijfsmakelaardij geïntroduceerd op de zakelijke vastgoedmarkt. Met deze unieke werkwijze zijn wij in 5 jaar tijd de grootste NVM – Bedrijfsmakelaar op Funda in Business geworden.

U verzorgt zelf de bezichtigingen, wij doen de rest voor u.
Persoonlijke begeleiding door een NVM – Bedrijfsmakelaar.
Plaatsing op alle grote aanbodsites, inclusief Funda in Business.
Huurovereenkomst, koopintentieverklaringen en opleveringsrapporten.
Éénmalige tarieven vanaf € 645,- excl. BTW.

Jochem Kwinten

Na zijn inschrijvingen bij de NVM, NRVT en Vastgoedcert heeft Jochem zich gespecialiseerd in de Marketingwereld waardoor hij precies weet wat uw bedrijfspand nodig heeft.