Wat is het verschil tussen een bedrijfswoning en een normale woning?

januari 23, 2021 Jochem Kwinten

Wat is het verschil tussen een bedrijfswoning en een normale woning?

Veel ondernemers vinden het fijn om naast hun onderneming te wonen. Zo kunnen ze gemakkelijk privé en zakelijk combineren. Daarnaast zijn de grondprijzen op een bedrijventerrein over het algemeen lager, wat het ook uit een financieel oogpunt interessant kan zijn. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een bedrijfswoning en een normale woning? Dat is een vraag die wij vaak krijgen van vastgoedeigenaren. Het antwoord vindt u in deze blog.

Bedrijfswoning, wat houdt dat precies in?

Het verschil tussen een bedrijfswoning of dienstwoning en een normale woning is dat de bewoning van de bedrijfswoning noodzakelijk is voor de uitvoering van het bedrijf. De bewoners van een bedrijfswoning moeten dus op een bepaalde manier verbonden zijn met het bedrijf, bijvoorbeeld als werknemer of eigenaar.

Voor een normale woning gelden er geen verdere beperkingen en mag de woning door iedereen bewoond worden.

Als u niet zeker weet of uw woning een bedrijfswoning is kunt u dat opzoeken in het bestemmingsplan. Via de website www.ruimtelijkeplannen.nl kunt u eenvoudig uw adres invoeren en de huidige bestemming bekijken. Mocht het bestemmingsplan onverhoopt niet online zichtbaar zijn kunt u het beste contact opnemen met uw gemeente.

Bedrijfswoning los verkopen zonder bedrijfspand

De vraag of wij een bedrijfswoning zonder bedrijfspand kunnen verkopen krijgen wij steeds vaker. In de praktijk gebeurt het namelijk vaak dat men gestopt is met het bedrijf of dat de bedrijfswoning van het bedrijf wordt afgesplitst en los wordt verkocht. Vervolgens blijft men alleen de bedrijfswoning over.

Een bedrijfswoning mag formeel gezien, door haar bedrijfsbestemming, niet worden gebruikt door bewoners die niets met het bedrijfspand te maken hebben. Daarom zijn bedrijfswoningen los heel lastig te verkopen, maar er zijn zeker mogelijkheden. Een NVM – Bedrijfsmakelaar kan u helpen om in uw eigen situatie mee te kijken naar mogelijke oplossingen.

Bedrijfswoning omzetten naar normale woning

Één van de opties die een NVM – Bedrijfsmakelaar met u kan bespreken is het omzetten van de bedrijfswoning – dienstwoning naar een normale woning in het bestemmingsplan.

In dat geval zijn er vier verschillende mogelijkheden;

  • Binnenplanse wijziging
  • Kruimelregeling
  • Grote buitenplanse afwijking
  • Postzegelbestemmingsplan

Het blijft echter altijd moeilijk om vooraf in te schatten hoe de gemeente zal reageren op de vraag om de bedrijfs- dienstwoning om te zetten naar een normale woning. Als het perceel in het buitengebied ligt is ook nog de provinciale regelgeving bepalend. Gezien de complexiteit van de aanvraag is het verstandig om altijd een professional in te schakelen die u kan begeleiden.

 

Alle artikelen uit de huurovereenkomst uitgelegd in een gratis handboek!

Alle artikelen uit de huurovereenkomst duidelijk uitgelegd met voorbeelden. Download hier direct het gratis handboek en sta nooit met uw mond vol tanden tijdens onderhandelingen!

 

Over de Online Bedrijfsmakelaar

Op zoek naar een NVM – Bedrijfsmakelaar die het net even iets anders aanpakt en zonder torenhoge courtages werkt? Dan is de Online Bedrijfsmakelaar de beste partij voor u.

Wij vinden namelijk dat de traditionele werkwijze van bedrijfsmakelaars en hun verdienmodel met courtages nodig aan verandering toe is. Daarom hebben wij aantal jaar geleden een modern alternatief op de traditionele bedrijfsmakelaardij geïntroduceerd op de zakelijke vastgoedmarkt. Met deze unieke werkwijze zijn wij in 5 jaar tijd de grootste NVM – Bedrijfsmakelaar op Funda in Business geworden.

    U verzorgt zelf de bezichtigingen, wij doen de rest voor u.
    Persoonlijke begeleiding door een NVM – Bedrijfsmakelaar.
   Plaatsing op alle grote aanbodsites, inclusief Funda in Business.
    Huurovereenkomst, koopintentieverklaringen en opleveringsrapporten.
    Éénmalige tarieven vanaf € 645,- excl. BTW.

 

Jochem Kwinten

Na zijn inschrijvingen bij de NVM, NRVT en Vastgoedcert heeft Jochem zich gespecialiseerd in de Marketingwereld waardoor hij precies weet wat uw bedrijfspand nodig heeft.