• De grootste bedrijfsmakelaar op Funda in Business
  • Gemiddelde beoordeling: 8,8
  • Altijd een vast laag tarief

Voorkom dat uw bedrijfspand in box 1 wordt belast door ‘meer dan normaal vermogensbeheer’

oktober 25, 2019 Jochem Kwinten

Voorkom dat uw bedrijfspand in box 1 wordt belast door ‘meer dan normaal vermogensbeheer’

We horen het de belastingdienst nog zeggen: ‘Leuker kunnen we het niet maken’. Ook niet makkelijker, in onze beleving. Er zijn namelijk ontelbare regeltjes, addertjes en andere omleidingen die enkel verwarrend werken. Want hoe zit het bijvoorbeeld met het belasten van een bedrijfspand? Wordt dit nu in box 1 of in box 3 belast? De belastingdienst heeft (verrassend genoeg) een voorkeur voor box 1. Omdat u in dit geval meer belasting moet betalen. Als belegger is het echter rendabeler om in box 3 te exploiteren. Uw pand wordt dan namelijk gezien als vermogensbeheer, waardoor u in verhouding minder belasting hoeft te betalen.

Welke van deze twee op u van toepassing is, heeft te maken met de vraag of er sprake is van normaal vermogensbeheer of van méér dan normaal vermogensbeheer. Het eerste geval (normaal vermogensbeheer) is voor u het voordeligst. In dit artikel leggen wij uit hoe het zit.

De belasting box in het kort

In Nederland kennen we drie belasting boxen. Box 1 en 3 zijn belangrijk wanneer u een pand in uw bezit heeft. De meeste beleggers zullen panden voor een belegging hebben die in box 3 worden belast. Dit scheelt in de kosten, u hoeft immers minder belasting te betalen. Toch bestaat de kans dat de belastingdienst roet in het eten gooit, door u in box 1 te laten vallen. Dit kunnen ze op twee manieren doen.

De terbeschikkingstellingregeling

In dit geval heeft beschikt u over een bedrijfspand, kantoorpand of winkel welke wordt gebruikt door uw eigen bedrijf. In dat geval moet u zelf huur betalen voor het gebruik van uw eigen pand. Deze huur valt in dit geval in box 1. Verkoopt u uw bedrijf aan een ander? Of verhuurt u het pand aan een ander bedrijf dan het uwe? Dan verschuift het pand automatisch naar box 3, omdat u het zelf niet meer gebruikt.

Meer dan normaal vermogensbeheer

Volgens de Hoge Raad is er sprake van meer dan normaal vermogensbeheer indien de arbeid ‘qua aard en omvang van zodanig belang is dat deze geacht kan worden ten doel te hebben het behalen van voordelen uit onroerende goederen, welke het aan een belegger in zodanige goederen normaliter opkomende rendement te boven gaan’ (HR 7 oktober 1981, nr. 20 733, BNB 1981/299). In normaal Nederlands betekent dit dat de belastingdienst uw verhuuractiviteiten aanmerkt als een bedrijf. Zij zien de huurinkomsten dan als salaris, en dit valt onder box 1

Hoe voorkomt u dit?

Grote kans dat u als belegger bang bent dat uw bedrijfspand als meer dan normaal vermogensbeheer wordt gezien. Schakel daarom een bedrijfsmakelaar in die de verhuur van het pand uit handen neemt. Ook kunt u een beheerbedrijf inhuren die de betalingen en het onderhoud verzorgen. Zo geniet u van professionele begeleiding, zal de belastingdienst niet aan uw overhemd komen trekken, maar kunt u toch zelf de touwtjes in handen houden.

Wij, van de Online Bedrijfsmakelaar, hebben jarenlange ervaring op het gebied van zakelijk vastgoed en denken dan ook graag met u mee. Neem contact op voor de mogelijkheden. Wij staan voor u klaar. De koffie ook.

 

Alle artikelen uit de huurovereenkomst uitgelegd in een gratis handboek!

Alle artikelen uit de huurovereenkomst duidelijk uitgelegd met voorbeelden. Download hier direct het gratis handboek en sta nooit met uw mond vol tanden tijdens onderhandelingen!


 

Over de Online Bedrijfsmakelaar

Op zoek naar een NVM-Bedrijfsmakelaar die het net even anders doet? Mooi. Zoek dan niet verder. Wij zijn er voor jou.

Kies je voor de Online Bedrijfsmakelaar, dan kies je voor vlotte jongens met verstand van zaken. Wij zetten de traditionele bedrijfsmakelaardij op zijn kop. Een bedrijfspand verhuren of verkopen hoeft jou namelijk geen kopzorgen te bezorgen of duizenden euro’s te kosten. Wij werken met eerlijke tarieven, communiceren snel en duidelijk, en jij staat in contact met een vast team. Transparant, ervaren en professioneel. Maar dan wel met beide benen op de grond.

In het kort:

Jij verzorgt de bezichtigingen en kiest jouw huurder of koper. Wij regelen de rest.
Persoonlijke begeleiding door een ervaren NVM-bedrijfsmakelaar.
Plaatsing op alle grote aanbodsites, waaronder Funda in Business.
Jouw pand onder de aandacht van jouw volledige doelgroep.
Alles tot in de punten verzorgd: van overeenkomst tot afhandeling.
Inmiddels al duizenden ondernemers geholpen bij de verhuur en verkoop.
En dat allemaal tegen een vast, eerlijk tarief.

> Ontdek hier onze unieke werkwijze

Jochem Kwinten

Na zijn inschrijvingen bij de NVM, NRVT en Vastgoedcert heeft Jochem zich gespecialiseerd in de Marketingwereld waardoor hij precies weet wat uw bedrijfspand nodig heeft.