• De grootste bedrijfsmakelaar op Funda in Business
  • Gemiddelde beoordeling: 8,8
  • Altijd een vast laag tarief

Uw huurder failliet? De meest gestelde vragen voor de verhuurder.

juli 26, 2018 Jochem Kwinten

Uw huurder failliet? De meest gestelde vragen voor de verhuurder.

Wat gebeurt er met een huurovereenkomst bij faillissement? Voor de verhuurder van een bedrijfspand heeft een faillissement van de huurder vervelende consequenties. De huurovereenkomst eindigt niet automatisch bij faillissement, maar kan eventueel wel opgezegd worden.

De Drie meest gestelde vragen, om het faillissement zo goed mogelijk af te handelen.

Vraag 1: Wie mag de huurovereenkomst opzeggen?

De huurovereenkomst kan worden opgezegd door de curator, maar ook door de verhuurder zelf. Hiervoor gelden andere opzegtermijnen dan normaal. In een faillissement kan de huurovereenkomst worden opgezegd met een opzegtermijn van drie maanden.

Bij een faillissement van de huurder stelt de rechtbank een curator aan. Hij zal nagaan of hij de failliete onderneming kan verkopen of dat deze een doorstart kan maken. In dat geval kan de curator u mogelijk verzoeken een nieuwe huurovereenkomst te sluiten of akkoord te gaan met overdracht van de ouder huurovereenkomst. Is een doorstart niet mogelijk, dan zal de curator de huurovereenkomst opzeggen.

Vraag 2: Wat houdt de boedelschuld in?

De huurtermijnen ‘tijdens’ het faillissement zijn zogenaamde boedelschulden. Dit betekend dat de verhuurder een hogere rangorde heeft dan normaal, dit geeft de verhuurder meer kans op betaald te worden. Wel moet de verhuurder rekening houden met de belangen van de ‘’failliete’’ huurder. Een verhuurder mag geen misbruik maken van zijn of haar positie.

Vraag 3 : Wie betaald de leegstandsschade?

Na beëindiging van de huurovereenkomst, kunt u het pand mogelijk niet meteen aan een andere verhuren, en staat het voor korte of langere tijd leeg. U lijdt hierdoor leegstandsschade. Het ROZ-model van huurovereenkomsten verplicht de huurder ook die schade te vergoeden.

Heeft u verder nog vragen over hoe u het beste uw overeenkomst kunt beëindigen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op en wij helpen u waar mogelijk.

Alle artikelen uit de huurovereenkomst uitgelegd in een gratis handboek!

Alle artikelen uit de huurovereenkomst duidelijk uitgelegd met voorbeelden. Download hier direct het gratis handboek en sta nooit met uw mond vol tanden tijdens onderhandelingen!


 

Over de Online Bedrijfsmakelaar

Op zoek naar een NVM-Bedrijfsmakelaar die het net even anders doet? Mooi. Zoek dan niet verder. Wij zijn er voor jou.

Kies je voor de Online Bedrijfsmakelaar, dan kies je voor vlotte jongens met verstand van zaken. Wij zetten de traditionele bedrijfsmakelaardij op zijn kop. Een bedrijfspand verhuren of verkopen hoeft jou namelijk geen kopzorgen te bezorgen of duizenden euro’s te kosten. Wij werken met eerlijke tarieven, communiceren snel en duidelijk, en jij staat in contact met een vast team. Transparant, ervaren en professioneel. Maar dan wel met beide benen op de grond.

In het kort:

Jij verzorgt de bezichtigingen en kiest jouw huurder of koper. Wij regelen de rest.
Persoonlijke begeleiding door een ervaren NVM-bedrijfsmakelaar.
Plaatsing op alle grote aanbodsites, waaronder Funda in Business.
Jouw pand onder de aandacht van jouw volledige doelgroep.
Alles tot in de punten verzorgd: van overeenkomst tot afhandeling.
Inmiddels al duizenden ondernemers geholpen bij de verhuur en verkoop.
En dat allemaal tegen een vast, eerlijk tarief.

> Ontdek hier onze unieke werkwijze

Jochem Kwinten

Na zijn inschrijvingen bij de NVM, NRVT en Vastgoedcert heeft Jochem zich gespecialiseerd in de Marketingwereld waardoor hij precies weet wat uw bedrijfspand nodig heeft.