Optie tot koop of eerste recht van koop? Wat is het verschil bij de verhuur van bedrijfsmatig onroerend goed?

juni 21, 2016 Jochem Kwinten

Optie tot koop of eerste recht van koop? Wat is het verschil bij de verhuur van bedrijfsmatig onroerend goed?

Een optie tot koop en een eerste recht van koop op de zakelijke vastgoedmarkt hebben allebei betrekking op het verkopen van een bedrijfspand aan de huidige huurder. Maar wat is precies het verschil tussen de optie tot koop en het eerste recht van koop?

Wat is een optie tot koop?wat is het verschil tussen een optie tot koop en een eerste recht van koop bij de verhuur van bedrijfsmatig onroerend goed

Wanneer een huurder bijvoorbeeld het bedrijfspand wil kopen, maar niet over voldoende financiële middelen beschikt is het mogelijk om een optie tot koop in de huurovereenkomst te plaatsen. Door deze koopoptie zal de huurder het bedrijfspand na afloop van de huurovereenkomst of een ander vastgestelde termijn kunnen kopen van de verhuurder.

Door deze koopoptie is het voor de verhuurder niet meer mogelijk om het bedrijfspand aan een derde partij te verkopen. De huurder kan wel, op basis van een gegronde reden, afzien van de koop van het bedrijfspand.

Om achteraf geschillen te voorkomen is het belangrijk dat er bij een optie tot koop vooraf afspraken gemaakt worden over de verkoopprijs, boetebeding en andere specificaties.

Wat is een recht van eerste koop?

Net zoals een optie tot koop geeft een eerste recht van koop de huurder het recht om het bedrijfspand na de huurovereenkomst over te nemen van de verhuurder. Echter is een eerste recht van koop minder bindend en biedt het de verhuurder meer mogelijkheden om het bedrijfspand toch aan een derde partij te kunnen verkopen.

Een eerste recht van koop betekent namelijk dat een verhuurder het bedrijfspand eerst moet aanbieden aan de huidige huurder als hij het bedrijfspand aan een derde partij wil verkopen. Wanneer de huurder niet akkoord gaat met de voorwaarden van de koop van het bedrijfspand kan de verhuurder het bedrijfspand aan een derde partij verkopen. Wel moet de verhuurder het bedrijfspand onder dezelfde voorwaarden aanbieden aan de derde partij.

Alle artikelen uit de huurovereenkomst uitgelegd in een gratis handboek!

Alle artikelen uit de huurovereenkomst duidelijk uitgelegd met voorbeelden. Download hier direct het gratis handboek en sta nooit met uw mond vol tanden tijdens onderhandelingen!


 

Over de Online Bedrijfsmakelaar

Op zoek naar een NVM – Bedrijfsmakelaar die het net even iets anders aanpakt en zonder torenhoge courtages werkt? Dan is de Online Bedrijfsmakelaar de beste partij voor u.

Wij vinden namelijk dat de traditionele werkwijze van bedrijfsmakelaars en hun verdienmodel met courtages nodig aan verandering toe is. Daarom hebben wij aantal jaar geleden een modern alternatief op de traditionele bedrijfsmakelaardij geïntroduceerd op de zakelijke vastgoedmarkt. Met deze unieke werkwijze zijn wij in 5 jaar tijd de grootste NVM – Bedrijfsmakelaar op Funda in Business geworden.

U verzorgt zelf de bezichtigingen, wij doen de rest voor u.
Persoonlijke begeleiding door een NVM – Bedrijfsmakelaar.
Plaatsing op alle grote aanbodsites, inclusief Funda in Business.
Huurovereenkomst, koopintentieverklaringen en opleveringsrapporten.
Éénmalige tarieven vanaf € 645,- excl. BTW.

Jochem Kwinten

Na zijn inschrijvingen bij de NVM, NRVT en Vastgoedcert heeft Jochem zich gespecialiseerd in de Marketingwereld waardoor hij precies weet wat uw bedrijfspand nodig heeft.