Oplevering na het einde van de huurovereenkomst?

augustus 7, 2015 Jochem Kwinten

Oplevering na het einde van de huurovereenkomst?

Een huurovereenkomst voor bedrijfsruimte kan op verschillende manieren eindigen. De meest voorkomende beëindiging van de huurovereenkomst is door opzegging. Zowel een huurder als verhuurder kunnen de huurovereenkomst opzeggen middels een aangetekend schrijven tegen een datum, rekening houdend met de afgesproken opzegtermijn. Na opzegging dient er oplevering uitgevoerd worden door de vertrekkende huurder aan de verhuurder.

Hoe moet de huurder het bedrijfspand opleveren na het einde van de huurovereenkomst?

Wanneer de huurder het bedrijfspand verlaat dient hij het in de originele staat te herstellen. Als hij bijvoorbeeld zelf klussend veranderingen heeft aangebracht, mag hij deze laten zitten en er eventueel een vergoeding voor vragen. Het is daarbij wel belangrijk dat de huurder vooraf toestemming heeft gevraagd aan de verhuurder om de wijzigingen in het gehuurde aan te brengen.
Wanneer de verhuurder van bedrijfsruimte toestemming verleent om zaken achter te laten in de bedrijfsruimte, kan de vertrekkende huurder een vergoeding vragen aan de verhuurder of aan de nieuwe huurder. Dit speelt bijvoorbeeld als de verhuurder aantoonbare kosten bespaart op zijn energiekosten door middel van een door de vertrekkende huurder aangebrachte CV- ketel.

Niet tijdige oplevering van de bedrijfsruimte door de vertrekkende huurder

Indien de oplevering niet op tijd gebeurt door de vertrekkende huurder van het bedrijfspand, kan de verhuurder het bedrijfspand niet verder verhuren. In dit geval zal de huurder de huurprijs of een andere vergoeding aan de verhuurder moeten betalen.

Opleveringsrapport van de voor- en eindinspectie van bedrijfsruimte

Om achteraf geschillen te voorkomen adviseren wij van de Online Bedrijfsmakelaar altijd om aan het begin en aan het einde van de huurovereenkomst een opleveringsrapport op te stellen waarin de staat van het gehuurde wordt beschreven. Op die manier weet de huurder van tevoren precies hoe hij het gehuurde moet opleveren na het einde van de huurovereenkomst.
Als aan het begin van de huurperiode geen opleveringsrapport is opgesteld moet de huurder toch opleveren in de staat zoals hij die zelf bij het begin van de overeenkomst aantrof. Indien de verhuurder dan meent dat de oplevering niet correct is, moet hij dat zelf bewijzen. Vandaar dat het verstandig is om een opleveringsrapport op te stellen om achteraf problemen te voorkomen.

Alle artikelen uit de huurovereenkomst uitgelegd in een gratis handboek!

Alle artikelen uit de huurovereenkomst duidelijk uitgelegd met voorbeelden. Download hier direct het gratis handboek en sta nooit met uw mond vol tanden tijdens onderhandelingen!


 

Over de Online Bedrijfsmakelaar

Op zoek naar een NVM – Bedrijfsmakelaar die het net even iets anders aanpakt en zonder torenhoge courtages werkt? Dan is de Online Bedrijfsmakelaar de beste partij voor u.

Wij vinden namelijk dat de traditionele werkwijze van bedrijfsmakelaars en hun verdienmodel met courtages nodig aan verandering toe is. Daarom hebben wij aantal jaar geleden een modern alternatief op de traditionele bedrijfsmakelaardij geïntroduceerd op de zakelijke vastgoedmarkt. Met deze unieke werkwijze zijn wij in 5 jaar tijd de grootste NVM – Bedrijfsmakelaar op Funda in Business geworden.

U verzorgt zelf de bezichtigingen, wij doen de rest voor u.
Persoonlijke begeleiding door een NVM – Bedrijfsmakelaar.
Plaatsing op alle grote aanbodsites, inclusief Funda in Business.
Huurovereenkomst, koopintentieverklaringen en opleveringsrapporten.
Éénmalige tarieven vanaf € 645,- excl. BTW.

, , , , , , , , , , , , , , ,

Jochem Kwinten

Na zijn inschrijvingen bij de NVM, NRVT en Vastgoedcert heeft Jochem zich gespecialiseerd in de Marketingwereld waardoor hij precies weet wat uw bedrijfspand nodig heeft.