augustus 10, 2016 Jochem Kwinten

Wat kunt u met een huuroptie of breekoptie in de huurovereenkomst van bedrijfsruimte?

In een huurovereenkomst van bedrijfsmatig onroerend goed wordt vaak gesproken over een optie zoals bijvoorbeeld een huuroptie of breekoptie. Maar wat kun je er als huurder of verhuurder eigenlijk mee?

Huuroptie opnemen in de huurovereenkomst van bedrijfsmatig onroerend goed

Bij een huuroptie in een huurovereenkomst heeft de huurder de optie om de huurperiode te verlengen wanneer hij dat wil. De huuropties zijn over het algemeen passief geformuleerd. Zonder opzegging door de huurder wordt de overeenkomst automatisch verlengd en oefent de huurder de optie dus uit.

Een verhuurder kan een huurovereenkomst nooit opzeggen zolang de huuroptieperiode nog loopt. Vandaar dat partijen vaak alleen een bepaalde verlengingsperiode willen afspreken omdat formuleren als huuroptie niet verstandig is.

De breekoptie als alternatief gebruiken in de huurovereenkomst

Als alternatief kan een breekoptie worden afgesproken. Een breekoptie wil zeggen dat de overeenkomst in feite wordt aangegaan voor een bepaalde periode, maar dat de huurder de mogelijkheid heeft om de overeenkomst tussentijds te beëindigen. Zo kan men bijvoorbeeld een huurovereenkomst voor 20 jaar afspreken, maar dat de huurder het recht heeft om de overeenkomst in het 5e, 10e of 15e jaar tussentijds op te zeggen.

Alle artikelen uit de huurovereenkomst uitgelegd in een gratis handboek!

✓   Alle artikelen uit de huurovereenkomst duidelijk uitgelegd

✓   Meerdere voorbeelden van ingevulde artikelen   

✓   Geschreven door NVM – Bedrijfsmakelaars           

✓   Altijd een handig naslagwerk bij de hand, voor nu of in de toekomst!             

Vul hier je gegevens in en ontvang direct het handboek in je mailbox


Jochem Kwinten

Na zijn inschrijvingen bij de NVM, NRVT en Vastgoedcert heeft Jochem zich gespecialiseerd in de Marketingwereld waardoor hij precies weet wat uw bedrijfspand nodig heeft.