Wat kunt u met een huuroptie of breekoptie in de huurovereenkomst van bedrijfsruimte?

augustus 10, 2016 Jochem Kwinten

Wat kunt u met een huuroptie of breekoptie in de huurovereenkomst van bedrijfsruimte?

In een huurovereenkomst van bedrijfsmatig onroerend goed wordt vaak gesproken over een optie zoals bijvoorbeeld een huuroptie of breekoptie. Maar wat kun je er als huurder of verhuurder eigenlijk mee?

Huuroptie opnemen in de huurovereenkomst van bedrijfsmatig onroerend goed

Bij een huuroptie in een huurovereenkomst heeft de huurder de optie om de huurperiode te verlengen wanneer hij dat wil. De huuropties zijn over het algemeen passief geformuleerd. Zonder opzegging door de huurder wordt de overeenkomst automatisch verlengd en oefent de huurder de optie dus uit.

Een verhuurder kan een huurovereenkomst nooit opzeggen zolang de huuroptieperiode nog loopt. Vandaar dat partijen vaak alleen een bepaalde verlengingsperiode willen afspreken omdat formuleren als huuroptie niet verstandig is.

De breekoptie als alternatief gebruiken in de huurovereenkomst

Als alternatief kan een breekoptie worden afgesproken. Een breekoptie wil zeggen dat de overeenkomst in feite wordt aangegaan voor een bepaalde periode, maar dat de huurder de mogelijkheid heeft om de overeenkomst tussentijds te beëindigen. Zo kan men bijvoorbeeld een huurovereenkomst voor 20 jaar afspreken, maar dat de huurder het recht heeft om de overeenkomst in het 5e, 10e of 15e jaar tussentijds op te zeggen.

Alle artikelen uit de huurovereenkomst uitgelegd in een gratis handboek!

Alle artikelen uit de huurovereenkomst duidelijk uitgelegd met voorbeelden. Download hier direct het gratis handboek en sta nooit met uw mond vol tanden tijdens onderhandelingen!


 

Over de Online Bedrijfsmakelaar

Op zoek naar een NVM – Bedrijfsmakelaar die het net even iets anders aanpakt en zonder torenhoge courtages werkt? Dan is de Online Bedrijfsmakelaar de beste partij voor u.

Wij vinden namelijk dat de traditionele werkwijze van bedrijfsmakelaars en hun verdienmodel met courtages nodig aan verandering toe is. Daarom hebben wij aantal jaar geleden een modern alternatief op de traditionele bedrijfsmakelaardij geïntroduceerd op de zakelijke vastgoedmarkt. Met deze unieke werkwijze zijn wij in 5 jaar tijd de grootste NVM – Bedrijfsmakelaar op Funda in Business geworden.

U verzorgt zelf de bezichtigingen, wij doen de rest voor u.
Persoonlijke begeleiding door een NVM – Bedrijfsmakelaar.
Plaatsing op alle grote aanbodsites, inclusief Funda in Business.
Huurovereenkomst, koopintentieverklaringen en opleveringsrapporten.
Éénmalige tarieven vanaf € 645,- excl. BTW.

Jochem Kwinten

Na zijn inschrijvingen bij de NVM, NRVT en Vastgoedcert heeft Jochem zich gespecialiseerd in de Marketingwereld waardoor hij precies weet wat uw bedrijfspand nodig heeft.