Kun je een lopende huurovereenkomst van zakelijk vastgoed zomaar beëindigen?

maart 1, 2017 Jochem Kwinten

Kun je een lopende huurovereenkomst van zakelijk vastgoed zomaar beëindigen?

Is het mogelijk om als huurder van een bedrijfspand een lopende huurovereenkomst tussentijds te beëindigen, omdat u bijvoorbeeld wilt verhuizen of niet meer aan de verplichtingen kunt voldoen?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat de huurperiode, eventuele verlengingsperiode en de opzeggingstermijn in uw huurovereenkomst zijn. Wanneer u bijvoorbeeld een huurovereenkomst heeft met een resterende periode van 24 maanden met een opzegtermijn van 6 maanden, is het allereerst belangrijk dat u uiterlijk 6 maanden voor de einddatum de huurovereenkomst officieel heeft opzegd.

Indien u namelijk niet of te laat opzegt, zal de huurovereenkomst via rechtswege automatisch worden verlengd, met de afgesproken verlengingsperiode. Deze verleningsperiode wordt om omschreven in uw huurovereenkomst. In dat geval zult u het bedrijfspand nog langer moeten huren!

Als u echter direct het bedrijfspand zou willen verlaten is het uiteraard mogelijk om samen met de verhuurder een ontbinding of afkoop overeen te komen. In de meeste gevallen staat de verhuurder hier echter niet welwillend tegenover omdat deze ontbinding of afkoop zal leiden tot leegstand.

Als de verhuurder niet instemt met de ontbinding of afkoop van de huurovereenkomst én de huurovereenkomst loopt nog een aantal maanden door heeft u als huurder twee mogelijkheden om de lasten te verlichten; namelijk onderverhuur of een indeplaatsstelling.

Bij een onderhuursituatie verhuur je als huurder, met toestemming van de verhuurder, het bedrijfspand aan een derde partij. Deze partij zal met de originele huurder een onderhuurovereenkomst aan gaan die gekoppeld is aan de originele huurovereenkomst. Natuurlijk kunnen er afwijkende voorwaarden worden afgesproken, maar wanneer de originele huurovereenkomst wordt beëindigd zal de onderhuurovereenkomst eveneens worden beëindigd.

De andere optie is een indeplaatsstelling waarbij de huurder door een derde partij wordt vervangen in de originele huurovereenkomst. De nieuwe huurder zal alle rechten en plichten van de originele huurder overnemen, waaronder ook de waarborgsom of bankgarantie.

Voor beide gevallen raden wij aan om een professionele NVM- Bedrijfsmakelaar in te schakelen om zo achteraf niet met juridische problemen te maken te krijgen.

Alle artikelen uit de huurovereenkomst uitgelegd in een gratis handboek!

Alle artikelen uit de huurovereenkomst duidelijk uitgelegd met voorbeelden. Download hier direct het gratis handboek en sta nooit met uw mond vol tanden tijdens onderhandelingen!


 

Over de Online Bedrijfsmakelaar

Op zoek naar een NVM – Bedrijfsmakelaar die het net even iets anders aanpakt en zonder torenhoge courtages werkt? Dan is de Online Bedrijfsmakelaar de beste partij voor u.

Wij vinden namelijk dat de traditionele werkwijze van bedrijfsmakelaars en hun verdienmodel met courtages nodig aan verandering toe is. Daarom hebben wij aantal jaar geleden een modern alternatief op de traditionele bedrijfsmakelaardij geïntroduceerd op de zakelijke vastgoedmarkt. Met deze unieke werkwijze zijn wij in 5 jaar tijd de grootste NVM – Bedrijfsmakelaar op Funda in Business geworden.

U verzorgt zelf de bezichtigingen, wij doen de rest voor u.
Persoonlijke begeleiding door een NVM – Bedrijfsmakelaar.
Plaatsing op alle grote aanbodsites, inclusief Funda in Business.
Huurovereenkomst, koopintentieverklaringen en opleveringsrapporten.
Éénmalige tarieven vanaf € 645,- excl. BTW.

Jochem Kwinten

Na zijn inschrijvingen bij de NVM, NRVT en Vastgoedcert heeft Jochem zich gespecialiseerd in de Marketingwereld waardoor hij precies weet wat uw bedrijfspand nodig heeft.