Ik wil de huur van mijn bedrijfspand opzeggen, hoe werkt dat?

maart 27, 2019 Jochem Kwinten

Ik wil de huur van mijn bedrijfspand opzeggen, hoe werkt dat?

Het is de droom van veel (beginnende) ondernemers; een eigen bedrijfspand of kantoor. Maar hoe zit het met de huurovereenkomst wanneer jouw bedrijf sneller groeit dan het pand aankan? Of juist het tegenovergestelde: wat als het toch niet zo lekker loopt als gehoopt? Kun je dan nog onder het huurcontract uit? In dit blog leggen we uit hoe dat werkt. Zo kom jij goed beslagen ten ijs, en weet jij precies hoe het in zo’n geval juridisch is geregeld!

Let op: de wet maakt verschil tussen twee soorten bedrijfsruimtes. Hiervoor gelden aparte regels. Dit zijn:

  • Publiek toegankelijke ruimtes, denk aan winkels, restaurants en hotels.
  • Niet publiek toegankelijke ruimtes, denk aan kantoren en magazijnen.

Meer weten over welk type bedrijfsruimte je hebt? Klik dan hier!

Huur opzeggen van publiek toegankelijke ruimtes zoals winkels

Wanneer je, bijvoorbeeld, een winkel huurt, wordt er over het algemeen een huurovereenkomst afgesloten van 5 jaar. Na die eerste 5 jaar wordt de huurovereenkomst automatisch verlengd met nog eens 5 jaar.

Niet automatisch verlengen? Dan moet de huur worden opgezegd. Dat doe jij, als huurder, minimaal 1 jaar voordat de termijn afloopt. Ook wanneer je al langer huurt dan 10 jaar is de opzegtermijn 1 jaar.

Het opzeggen van de huur gebeurt schriftelijk, via een aangetekende brief. Zo heb je bewijs van opzegging en kunnen er geen misverstanden ontstaan.

Mijn verhuurder wil de huur opzeggen

Wil de verhuurder de huurovereenkomst beëindigen tegen het eind van de eerste 5 jaar? Dan moet deze voldoen aan de wettelijke gronden. Voldoet hij of zij hieraan, dan wordt de huurovereenkomst beëindigt. Wordt er niet aan de wettelijke gronden voldaan, dan zal jij als huurder uitdrukkelijk akkoord moeten gaan met de opzegging. Doe jij dat niet, dan zal de verhuurder naar de rechter moeten stappen. Deze bepaalt dan of de huurovereenkomst ontbonden gaat worden.

Winkelruimte met huurovereenkomst van 2 jaar of korter

Zoals je in deze blog kunt lezen is het ook mogelijk om een winkelruimte (publiek toegankelijke ruimte) te huren voor 2 jaar of korter. Na de eerste 2 jaar wordt ook deze huurovereenkomst automatisch verlengd, waarna bovenstaande regels gelden.

Niet publiek toegankelijke bedrijfsruimtes

Een huurovereenkomst voor, bijvoorbeeld, een kantoorpand wordt over het algemeen afgesloten voor bepaalde tijd. Deze eindigt op de overeengekomen einddatum. Is er een huurovereenkomst aangegaan voor onbepaalde tijd? Dan wordt er in 99% van de gevallen een clausule in de overeenkomst opgenomen waarin afspraken worden gemaakt over de opzegtermijn.

Ben jij die ene procent waarbij dit niet het geval is? Dan geldt er, volgens de wet, een opzegtermijn van 1 maand. Let dus altijd goed op bij het ondertekenen van de huurovereenkomst.

Hoe zit het met tussentijds opzeggen?

Onder je huurcontract uitkomen maar ben je bijvoorbeeld te laat met opzeggen? Dan zijn er nog twee andere mogelijkheden om de overeenkomst beëindigen.

Vervanger zoeken

Zo kun je bijvoorbeeld een andere huurder zoeken die jouw contract overneemt. Dit noemen we een indeplaatsstelling. Dit verandert niks aan de inhoud van het contract, alleen de huurder wijzigt. In principe is de verhuurder verplicht deze te accepteren, tenzij hij/zij kan aantonen dat de nieuwe huurder geen goede huurder is (denk aan betalingsachterstanden e.d.) of wanneer het pand dringend nodig is voor eigen gebruik.

Er samen uitkomen

Te laat met opzeggen, maar kun je zelf geen nieuwe huurder vinden? Dan kun je altijd proberen om er samen uit te komen. Wellicht kunnen jullie samen een regeling treffen die voor beide partijen werkt. Zorg er dan wel voor dat de afspraken die jullie overeenkomen schriftelijk worden vastgelegd én door jullie beiden worden ondertekent.

Meer informatie?

Zoals je ziet zitten er nogal wat haken en ogen aan het opzeggen van een huurovereenkomst. Daarom adviseert de Online Bedrijfsmakelaar ook altijd een professional in te huren met verstand van zaken. Deze helpt jou met het correct opzeggen van je huur, zodat er achteraf geen geschillen ontstaan.

Ben jij nu op zoek naar een nieuwe ruimte? Neem dan contact op via het formulier op onze website, of bel via 085 – 020 10 28. We helpen je graag!

Alle artikelen uit de huurovereenkomst uitgelegd in een gratis handboek!

Alle artikelen uit de huurovereenkomst duidelijk uitgelegd met voorbeelden. Download hier direct het gratis handboek en sta nooit met uw mond vol tanden tijdens onderhandelingen!


 

Over de Online Bedrijfsmakelaar

Op zoek naar een NVM – Bedrijfsmakelaar die het net even iets anders aanpakt en zonder torenhoge courtages werkt? Dan is de Online Bedrijfsmakelaar de beste partij voor u.

Wij vinden namelijk dat de traditionele werkwijze van bedrijfsmakelaars en hun verdienmodel met courtages nodig aan verandering toe is. Daarom hebben wij aantal jaar geleden een modern alternatief op de traditionele bedrijfsmakelaardij geïntroduceerd op de zakelijke vastgoedmarkt. Met deze unieke werkwijze zijn wij in 5 jaar tijd de grootste NVM – Bedrijfsmakelaar op Funda in Business geworden.

U verzorgt zelf de bezichtigingen, wij doen de rest voor u.
Persoonlijke begeleiding door een NVM – Bedrijfsmakelaar.
Plaatsing op alle grote aanbodsites, inclusief Funda in Business.
Huurovereenkomst, koopintentieverklaringen en opleveringsrapporten.
Éénmalige tarieven vanaf € 645,- excl. BTW.

, , , , , ,

Jochem Kwinten

Na zijn inschrijvingen bij de NVM, NRVT en Vastgoedcert heeft Jochem zich gespecialiseerd in de Marketingwereld waardoor hij precies weet wat uw bedrijfspand nodig heeft.