• De grootste bedrijfsmakelaar op Funda in Business
  • Gemiddelde beoordeling: 8,8
  • Altijd een vast laag tarief

De huurovereenkomst van overige bedrijfsruimte opzeggen

november 15, 2014 Jochem Kwinten

De huurovereenkomst van overige bedrijfsruimte opzeggen

Het opzeggen van een huurcontract voor overige bedrijfsruimte is vrij eenvoudig. Enkel wanneer de verhuurder de overeenkomst opzegt dient hij de huurder tijd te geven om een nieuw onderkomen te vinden; de zogenaamde ontruimingsbescherming.

Opzegtermijn

Wanneer het einde van de huurovereenkomst in zicht komt is het bij overige bedrijfsruimte vrij eenvoudig om de overeenkomst op te zeggen. In de huurovereenkomst kan de opzegtermijn geregeld zijn, maar er zijn ook wettelijke bepalingen die gelden wanneer er niets is besproken. Zo moet de opzegtermijn minstens de periode zijn tussen twee betalingstermijnen van de huursom. Wanneer er bijvoorbeeld per maand betaald wordt bedraagt de opzegtermijn ook een maand, tenzij dat er andere afspraken gemaakt zijn in het huurcontract. Het mag echter niet voorkomen dat de opzegtermijn voor de huurder langer is dan voor de verhuurder.

Opzeggen als verhuurder

Wanneer de verhuurder de huurovereenkomst opzegt moet hij ook direct de ontruiming aan zeggen. Dat betekent echter niet dat de huurder direct het pand dient te ontruimen en te verlaten.

Ontruimingsbescherming

Nadat de huurovereenkomst correct is opgezegd, gaat de ontruimingsbescherming in werking. De huurder mag volgens deze bescherming nog maximaal twee maanden in het pand blijven zitten om zo een nieuw onderkomen te kunnen vinden. Daarnaast kan de huurder een schoringsverzoek indienen bij de kantonrechter. Van de uitspraak van de kantonrechter kan niet worden afgeweken, tenzij er in hoger beroep wordt gegaan.

De ontruimingsbescherming geldt echter niet voor alle huurders. Uitgezonderd zijn namelijk;

  • Huurders die zelf de huur opzeggen;
  • Huurders die instemmen met beëindiging van de huurovereenkomst;
  • Huurder die veroordeeld zijn tot ontruiming wegens toerekenbaar tekortschieten in de nakoming van hun (huur)verplichtingen.

Opzeggen als huurder

De huurder kan het huurcontract nog eenvoudiger opzeggen. Als huurder beëindig de huurovereenkomst namelijk door op te zeggen voor de opzegtermijn in het contract.

Hoe zeg je de huurovereenkomst op?

In het beginsel is de huurovereenkomst voor overige bedrijfsruimte mondeling op te zeggen. Echter adviseren wij van de Online Bedrijfsmakelaar altijd om de huurovereenkomst middels een aangetekend schrijven op te zeggen zodat er achteraf geen geschillen ontstaan.


Alle artikelen uit de huurovereenkomst uitgelegd in een gratis handboek!

Alle artikelen uit de huurovereenkomst duidelijk uitgelegd met voorbeelden. Download hier direct het gratis handboek en sta nooit met uw mond vol tanden tijdens onderhandelingen!


 

Over de Online Bedrijfsmakelaar

Op zoek naar een NVM-Bedrijfsmakelaar die het net even anders doet? Mooi. Zoek dan niet verder. Wij zijn er voor jou.

Kies je voor de Online Bedrijfsmakelaar, dan kies je voor vlotte jongens met verstand van zaken. Wij zetten de traditionele bedrijfsmakelaardij op zijn kop. Een bedrijfspand verhuren of verkopen hoeft jou namelijk geen kopzorgen te bezorgen of duizenden euro’s te kosten. Wij werken met eerlijke tarieven, communiceren snel en duidelijk, en jij staat in contact met een vast team. Transparant, ervaren en professioneel. Maar dan wel met beide benen op de grond.

In het kort:

Jij verzorgt de bezichtigingen en kiest jouw huurder of koper. Wij regelen de rest.
Persoonlijke begeleiding door een ervaren NVM-bedrijfsmakelaar.
Plaatsing op alle grote aanbodsites, waaronder Funda in Business.
Jouw pand onder de aandacht van jouw volledige doelgroep.
Alles tot in de punten verzorgd: van overeenkomst tot afhandeling.
Inmiddels al duizenden ondernemers geholpen bij de verhuur en verkoop.
En dat allemaal tegen een vast, eerlijk tarief.

> Ontdek hier onze unieke werkwijze

, , , , , ,

Jochem Kwinten

Na zijn inschrijvingen bij de NVM, NRVT en Vastgoedcert heeft Jochem zich gespecialiseerd in de Marketingwereld waardoor hij precies weet wat uw bedrijfspand nodig heeft.