Beleggingspand kopen, via de zaak of in privé?

februari 15, 2019 Jochem Kwinten

Beleggingspand kopen, via de zaak of in privé?

Spaargeld levert door de uitzonderlijk lage rentestand momenteel weinig op. Daarom is het interessant om met uw vermogen een beleggingspand te kopen. Als u een eigen bedrijf heeft, kunt u een beleggingspand op twee manieren aankopen: via uw eigen zaak of privé.

De keuze die u nu maakt kan later niet meer worden aangepast voor de Belastingdienst, uitzonderingen daargelaten uiteraard. Het is daarom van cruciaal belang dat u vooraf al een weloverwogen beslissing neemt. In dit artikel lichten wij alvast een aantal punten toe, maar het blijft verstandig om u altijd goed te laten adviseren door een specialist.

Behoort uw beleggingspand tot het privé vermogen of het ondernemingsvermogen?

Als eerste zal er gekeken worden waarvoor u het pand gaat gebruiken. Als u namelijk een pand heeft wat u zelf gaat gebruiken met uw bedrijf zal het hoogstwaarschijnlijk worden gerekend tot het ondernemingsvermogen.

Als het beleggingspand tot het ondernemingsvermogen wordt gerekend kunt u gebruik maken van een aantal fiscale voordelen. Zo kunt u bijvoorbeeld het pand afschrijven van uw winst en heeft u recht op investeringsaftrek. Heeft u een woon- werkpand? Dan gelden deze aftrekposten alleen over het zakelijke deel van uw pand.

Wanneer uw beleggingspand tot het ondernemingsvermogen behoort dient u echter wel rekening te houden met boekwinsten bij een eventuele verkoop. Wanneer u namelijk afschrijft op de waarde van het pand en hem vervolgens met winst verkoopt zult u over deze boekwinst belasting moeten betalen. Als het beleggingspand tot uw privé vermogen behoort dan is er geen sprake van belaste boekwinst bij een eventuele verkoop.

Beleggingspand als privévermogen, box 1 of box 3?

Als u het beleggingspand in privé eigendom heeft is belangrijk om goed uit te zoeken in welke box het valt voor uw belastingaangifte. Als u zelf het pand eventueel gaat gebruiken als woning of ter beschikking stelt aan een vennootschap met een aan u verbonden persoon zal het pand vallen onder box 1. Wanneer dit niet het geval is zal het beleggingspand vallen onder box 3.

Let op; heeft u meerdere beleggingspanden in box 3 en voert u zelf alle activiteiten uit, dan kan het zijn dat de Belastingdienst u aan zal merken als een professionele vastgoedverhuurder. In dat geval zal de Belastingdienst uw resultaat aanmerken als winst uit onderneming en alsnog belasten in box 1.

Wat is de beste keuze? Beleggingspand rekenen tot privé- of ondernemingsvermogen?

De belangrijkste afweging die u moet maken is of dat de verwachte waardestijging opweegt tegen de verwachte aftrekposten. Daarnaast spelen nog een aantal andere factoren een rol. Zoals bijvoorbeeld of u getrouwd bent en uw eigen financiële situatie. Daarom is het altijd belangrijk om u goed te laten adviseren door een specialist. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan en kunt u meer rendement behalen uit uw beleggingspand.

Alle artikelen uit de huurovereenkomst uitgelegd in een gratis handboek!

Alle artikelen uit de huurovereenkomst duidelijk uitgelegd met voorbeelden. Download hier direct het gratis handboek en sta nooit met uw mond vol tanden tijdens onderhandelingen!


 

Over de Online Bedrijfsmakelaar

Op zoek naar een NVM – Bedrijfsmakelaar die het net even iets anders aanpakt en zonder torenhoge courtages werkt? Dan is de Online Bedrijfsmakelaar de beste partij voor u.

Wij vinden namelijk dat de traditionele werkwijze van bedrijfsmakelaars en hun verdienmodel met courtages nodig aan verandering toe is. Daarom hebben wij aantal jaar geleden een modern alternatief op de traditionele bedrijfsmakelaardij geïntroduceerd op de zakelijke vastgoedmarkt. Met deze unieke werkwijze zijn wij in 5 jaar tijd de grootste NVM – Bedrijfsmakelaar op Funda in Business geworden.

U verzorgt zelf de bezichtigingen, wij doen de rest voor u.
Persoonlijke begeleiding door een NVM – Bedrijfsmakelaar.
Plaatsing op alle grote aanbodsites, inclusief Funda in Business.
Huurovereenkomst, koopintentieverklaringen en opleveringsrapporten.
Éénmalige tarieven vanaf € 645,- excl. BTW.

Jochem Kwinten

Na zijn inschrijvingen bij de NVM, NRVT en Vastgoedcert heeft Jochem zich gespecialiseerd in de Marketingwereld waardoor hij precies weet wat uw bedrijfspand nodig heeft.