• De grootste bedrijfsmakelaar op Funda in Business
  • Gemiddelde beoordeling: 8,8
  • Altijd een vast laag tarief

Bankgarantie of waarborgsom. Wat is het verschil?

november 9, 2017 Jochem Kwinten

Bankgarantie of waarborgsom. Wat is het verschil?

Als u uw bedrijfspand verhuurt, onderzoekt u natuurlijk de financiële positie van uw nieuwe huurder. U kunt echter nooit zeker weten of het altijd goed blijft gaan. Daarom is het belangrijk dat u een bankgarantie of waarborgsom in de huurovereenkomst opneemt.

Wat is een bankgarantie?

Een bankgarantie is een verklaring van de bank dat zij op verzoek van de verhuurder betaalt wat de huurder nog verschuldigd is. Let op: De betalingsverplichting is nooit meer dan het bedrag op de bankgarantie.

Wat is een waarborgsom bij de verhuur van bedrijfsvastgoed?

Een waarborgsom is in het algemeen eenzelfde zekerheidsstelling als de bankgarantie. Bij een waarborgsom geeft de bank echter niet de garantie, maar maakt de huurder het daadwerkelijke bedrag over op de rekening van de verhuurder. Na afloop van de huurovereenkomst betaalt de verhuurder, indien alle betalingen zijn voldaan en het opleveringsniveau is goedgekeurd, de waarborgsom terug aan de huurder.

Doordat huurder de waarborgsom stort op een bankrekening van de verhuurder, loopt de huurder een eventuele rentevergoeding van de bank mis. Ter compensatie kunnen beide partijen een rentevergoeding afspreken.

Houd bij het bepalen van een bankgarantie of waarborgsom rekening met de volgende punten:

  • De meest gebruikte zekerheidsstelling is drie maanden huur. Uiteraard kunnen partijen ook een afwijkend periode afspreken.
  • Houd bij het bepalen van het bedrag ook rekening met de omzetbelasting en de servicekosten.
  • In de huurovereenkomst kunt u opnemen dat u de bankgarantie jaarlijks kan verhogen na de huurindexatie.
  • Als verhuurder is het verstandig om de huurovereenkomst in te laten gaan zodra de bankgarantie rond is of de waarborgsom is voldaan.

Vragen?

Heeft u vragen over de verschillende zekerheidsstellingen of over andere punten in de huurovereenkomst? Aarzel dan vooral niet om contact met ons kantoor op te nemen. Onze bedrijfsmakelaars staan u graag te woord.

Contact

Alle artikelen uit de huurovereenkomst uitgelegd in een gratis handboek!

Alle artikelen uit de huurovereenkomst duidelijk uitgelegd met voorbeelden. Download hier direct het gratis handboek en sta nooit met uw mond vol tanden tijdens onderhandelingen!


 

Over de Online Bedrijfsmakelaar

Op zoek naar een NVM-Bedrijfsmakelaar die het net even anders doet? Mooi. Zoek dan niet verder. Wij zijn er voor jou.

Kies je voor de Online Bedrijfsmakelaar, dan kies je voor vlotte jongens met verstand van zaken. Wij zetten de traditionele bedrijfsmakelaardij op zijn kop. Een bedrijfspand verhuren of verkopen hoeft jou namelijk geen kopzorgen te bezorgen of duizenden euro’s te kosten. Wij werken met eerlijke tarieven, communiceren snel en duidelijk, en jij staat in contact met een vast team. Transparant, ervaren en professioneel. Maar dan wel met beide benen op de grond.

In het kort:

Jij verzorgt de bezichtigingen en kiest jouw huurder of koper. Wij regelen de rest.
Persoonlijke begeleiding door een ervaren NVM-bedrijfsmakelaar.
Plaatsing op alle grote aanbodsites, waaronder Funda in Business.
Jouw pand onder de aandacht van jouw volledige doelgroep.
Alles tot in de punten verzorgd: van overeenkomst tot afhandeling.
Inmiddels al duizenden ondernemers geholpen bij de verhuur en verkoop.
En dat allemaal tegen een vast, eerlijk tarief.

> Ontdek hier onze unieke werkwijze

Jochem Kwinten

Na zijn inschrijvingen bij de NVM, NRVT en Vastgoedcert heeft Jochem zich gespecialiseerd in de Marketingwereld waardoor hij precies weet wat uw bedrijfspand nodig heeft.