november 9, 2017 Jochem Kwinten

Bankgarantie of waarborgsom. Wat is het verschil?

Als u uw bedrijfspand verhuurt, onderzoekt u natuurlijk de financiële positie van uw nieuwe huurder. U kunt echter nooit zeker weten of het altijd goed blijft gaan. Daarom is het belangrijk dat u een bankgarantie of waarborgsom in de huurovereenkomst opneemt.

Wat is een bankgarantie?

Een bankgarantie is een verklaring van de bank dat zij op verzoek van de verhuurder betaalt wat de huurder nog verschuldigd is. Let op: De betalingsverplichting is nooit meer dan het bedrag op de bankgarantie.

Wat is een waarborgsom bij de verhuur van bedrijfsvastgoed?

Een waarborgsom is in het algemeen eenzelfde zekerheidsstelling als de bankgarantie. Bij een waarborgsom geeft de bank echter niet de garantie, maar maakt de huurder het daadwerkelijke bedrag over op de rekening van de verhuurder. Na afloop van de huurovereenkomst betaalt de verhuurder, indien alle betalingen zijn voldaan en het opleveringsniveau is goedgekeurd, de waarborgsom terug aan de huurder.

Doordat huurder de waarborgsom stort op een bankrekening van de verhuurder, loopt de huurder een eventuele rentevergoeding van de bank mis. Ter compensatie kunnen beide partijen een rentevergoeding afspreken.

Houd bij het bepalen van een bankgarantie of waarborgsom rekening met de volgende punten:

  • De meest gebruikte zekerheidsstelling is drie maanden huur. Uiteraard kunnen partijen ook een afwijkend periode afspreken.
  • Houd bij het bepalen van het bedrag ook rekening met de omzetbelasting en de servicekosten.
  • In de huurovereenkomst kunt u opnemen dat u de bankgarantie jaarlijks kan verhogen na de huurindexatie.
  • Als verhuurder is het verstandig om de huurovereenkomst in te laten gaan zodra de bankgarantie rond is of de waarborgsom is voldaan.

Vragen?

Heeft u vragen over de verschillende zekerheidsstellingen of over andere punten in de huurovereenkomst? Aarzel dan vooral niet om contact met ons kantoor op te nemen. Onze bedrijfsmakelaars staan u graag te woord.

Contact

Alle artikelen uit de huurovereenkomst uitgelegd in een gratis handboek!

✓   Alle artikelen uit de huurovereenkomst duidelijk uitgelegd

✓   Meerdere voorbeelden van ingevulde artikelen   

✓   Geschreven door NVM – Bedrijfsmakelaars           

✓   Altijd een handig naslagwerk bij de hand, voor nu of in de toekomst!             

Vul hier je gegevens in en ontvang direct het handboek in je mailbox


Jochem Kwinten

Na zijn inschrijvingen bij de NVM, NRVT en Vastgoedcert heeft Jochem zich gespecialiseerd in de Marketingwereld waardoor hij precies weet wat uw bedrijfspand nodig heeft.